Hvad er ClimatePol?

ClimatePol består af 5 delprojekter, der alle fokuserer på de beslutningsprocesser, der er, når der skal gennemføres klimatilpasningstiltag og hvordan samarbejde på tværs af grænsen indenfor klimatilpasning foregår i dag og hvordan det kan styrkes.

Projektet startede d. 1. marts 2024 og løber tre år.

Følgende delprojekter er en del af ClimatePol.

Klimaforandringer før, nu og fremover

Når klimaforandringerne skal kortlægges, kigges der på vejrdata og variationerne i disse. Fx kigges der efter tørkeperioder, hedebølger og skybrud.

Denne kortlægning vil bygge på vejrdata fra vejrstationer i både Tyskland og Danmark og gå så langt tilbage i tiden, som det er muligt. Kortlægningen vil også kigge frem i tiden og vise hvilke klimaforandringer, som vi sandsynligvis skal forvente frem mod 2100.

Alle resultater vil blive præsenteret på projektets website, ved workshops og igennem artikler og kronikker, samt kommunikeret mere bredt ud til alle interesserede. 

Formålet med dette delprojekt er at skabe viden om klimaforandringerne, som er lettilgængelige for en bred målgruppe, lige fra politikere og fagpersoner til journalister og borgere. Dette delmål arbejder tæt sammen med delmål 3. 

Struktur og rammer i regionen

Når klimaforandringerne kræver, at vi ændrer på vores lokalområder, er der en lang række af systemer på flere niveauer, som vi skal navigere inden for. Derfor er det en del af ClimatePol at kortlægge disse systemer i både Tyskland og Danmark. Der vil både blive kigget på de politiske og ledelsesmæssige strukturer, de juridiske rammer og hvem der er helt essentielle i arbejdet med at få tilpasset vores samfund til fx de stigende vandmængder og hedebølger.

Når vi kender rammer, strukturer og hvor der er oplagte punkter at sætte yderlige ind, kan begrænsninger og muligheder også kortlægges, så alle der arbejder med klimaforandringerne på den ene eller anden måde, nemmere kan se, hvor der skal være øget opmærksomhed, hvor fremgangsmåden måske skal ændres eller hvor vi skal fortsætte, som vi hele tiden har gjort.

Formålet med dette delprojekt er at identificere eksisterende strukturer og initiativer, samt de muligheder og begrænsninger, der er i det nuværende system. Formålet er også at finde, hvor der er potentiale for at styrke samarbejdet på tværs af grænsen og skabe klimatilpasningsplaner, der kan løse de forskellige problematikker på begge sider af grænsen. Dette delmål arbejder tæt sammen med delmål 2.

Mikromissioner

Alle kommuner i Danmark har en klimatilpasningsplan og mange er i gang med at gennemføre tiltagene i planerne. Ikke nær så mange tyske kommuner har klimatilpasningsplaner, men både danske Vejen Kommune og tyske Niebüll kommune er ambitiøse i forhold til at arbejde med klimaudfordringerne og kan derfor agere som foregangskommuner for andre danske og tyske kommuner.

Fokus i dette delprojekt vil være at skabe nogle mikromissioner ud fra det eksisterende arbejde med klimatilpasning i de to kommuner. Mikromissioner kan bruges til at samskabe løsninger og finde ny viden om, hvordan de bedst muligt besluttes og implementeres i regioner og kommuner.

I samarbejde med kommunerne skal det undersøges, hvordan vi gør klimatilpasningsplaner relevante for borgere, virksomheder og andre typer af organisationer. Er bredt ejerskab på flere niveauer er vigtigt for at få så mange som muligt til at være en del af den tilpasning, som vi forventer, at de kommende år vil kræve.

Formålet med dette delprojekt er at få en bedre forståelse for, hvordan udvalgte kommuner på tværs af grænsen kan arbejde mere målrettet med klimatilpasning på bedst mulig vis. Formålet er også at se, hvordan læring på tværs af grænsen og med forskellige tilgange kan styrke vores viden om klimatilpasning.

Indvirkning på den regionale økonomi og samfundet

Uanset hvilken form for ændring, der laves i et lokalområde, så vil det medføre nogle forandringer for det liv, der leves. Den eksisterende opfattelse af konsekvenserne af klimaforandringer og klimatilpasning skal derfor analyseres mere detaljeret.

Er de regionale virksomheder bevidste om klimaforandringernes indvirkning på deres forretning? Forbereder de sig på dem? Hvad betyder vedtagelsen af en klimatilpasningsplan for virksomhederne i området? Hvordan påvirker det forskellige grupper af borgere med hensyn til retfærdighed og lighed?

Vi vil undersøge dette gennem undersøgelser og interviews med en bred vifte af interessenter i regionen.

Formålet med delprojektet er at tage et regionalt udviklingsperspektiv og undersøge de socioøkonomiske konsekvenser for regionen, hvis der vedtages og gennemføres en række klimatilpasningstiltag.

Anbefalinger, håndbog og værktøjskasse

Gennem ClimatePol vil vi kortlægge klimaforandringerne og de strukturer og rammer, som klimatiltagene skal gennemføres i. Vi vil undersøge, hvor der er muligheder og hvor der kunne være nogle forhindringer i gennemførelsen. Ligeledes vil det blive undersøgt, hvordan allerede eksisterende planer for klimatilpasning kan omdannes til mikromissioner og vi vil blive klogere på, hvordan der skabes ejerskab til både planer og tiltag hos diverse aktører, herunder borgere og virksomheder.

Ud fra alle disse erfaringer vil vi udvikle en række anbefalinger til dem, der skal træffe beslutningen og sikre gennemførelsen tiltag, så de bedst muligt kan agere i både eksisterende strukturer og skabe nye, hvis det er den bedste løsning. Ligeledes skal dette projekt skabe grobund for en større grad af vidensdeling på tværs af grænsen, så der i højere grad kan skabes fælles visioner og konkrete klimatilpasningsprojekter.

Formålet med delprojektet er at skabe en række anbefalinger og ud fra disse udvikle en håndbog og en række værktøjer til at sikre vidensdelingen og samarbejdet på tværs af den dansk-tyske grænse, samt skabe et fundament, der kan sikre samarbejdet ud i fremtiden også.